Οικονομική της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής

Κωδικός Μαθήματος

ΕΦΟ-26

Εξάμηνο: 

Έτος Σπουδών: 1ο έτος

Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι

Μαθησιακά Αποτελέσματα

 Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο μεταπτυχιακός φοιτητής/τρια θα είναι σε θέση να:   

  • Κατανοήσει συγκεκριμένες θεωρητικές θεματικές ενότητες στο πεδίο των Οικονομικών της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής.
  • Εξηγήσει το γιατί συγκεκριμένα φαινόμενα απαντώνται στο χώρο των Οικονομικών της Ενέργειας  και της Κλιματικής αλλαγής και να εξετάζει τους λόγους δημιουργίας τους (π.χ. κεφαλαιακή ένταση των επενδύσεων).
  • Να συνδυάζει την θεωρία με προβλήματα οικονομικής φύσης που εμπίπτουν στο μάθημα και να προχωρά επιτυχώς στην υποδειγματοποίησή τους.
  • Να μπορεί να χρησιμοποιεί την επισκόπηση της βιβλιογραφίας πάνω σε σχετικά θέματα για την παραγωγή πληροφορίας.
  • Να μπορεί να συνθέτει συγκεκριμένη πληροφορία που προέρχεται από βάσεις δεδομένων ή από την επισκόπηση της βιβλιογραφίας για να παράξει δικά του αποτελέσματα ή να εξηγήσει φαινόμενα που απαντώνται στον πραγματικό κόσμο.
  • Να αναγνωρίσει και αξιολογήσει τις οικονομικές διαστάσεις των διαφόρων προκλήσεων της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση του άνθρακα
  • Να μπορεί να αξιολογεί, συγκρίνει και υποστηρίζει την οικονομική διάσταση (ερμηνεύει) της λύσης στο νέο πλαίσιο που του δίνεται.
  • Να επικοινωνήσει και να εξηγήσει τα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και τη διαχείριση του άνθρακα σε μη οικονομολόγους και σε ενδιαφερόμενους φορείς των ρυπογόνων βιομηχανιών.

Περιεχόμενα μαθήματος

Ενότητες Μαθήματος

  • Ζητήματα ζήτησης και προσφοράς. Αναφέρονται οι προσδιοριστικοί παράγοντες τους, τι συνεπάγεται μια μεταβολή της προσφοράς ή της ζήτησης, υποδείγματα ζήτησης και προσφοράς και διαφορετικές διαρθρώσεις της αγοράς (πλήρης ανταγωνισμός, μονοπώλιο κ.λπ.).
  • Η Αγορά της Ενέργειας (ισορροπία-αποτυχίες-διαρθρώσεις αγοράς) και η τιμολόγηση στην Αγορά Ενέργειας (προσδιορισμός κόστους, διάκριση χωρών σε εισαγωγείς και εξαγωγείς, μοντέλα και παραδείγματα τιμολόγησης ενέργειας)
  • Οικονομικά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) (Παρούσα κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη, συγκρίσεις και μηχανισμοί στήριξης του κλάδου)
  • Ενεργειακή Αποδοτικότητα (Ενεργειακή διατήρηση και αποδοτικότητα, μοντέλα αποδοτικότητας και παραγωγικότητας)
  • Έρευνα και Ανάπτυξη και Καινοτομία στις ενεργειακές αγορές (Παρούσα κατάσταση ενεργειακής ασφάλειας και ενεργειακής εξάρτησης, ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής και η σημασία της έρευνας και ανάπτυξης και της καινοτομίας στον κλάδο)
  • Η μικροοικονομία της κλιματικής αλλαγής. The Stern Review. Kyoto Protocol, Paris και άλλες διεθνείς συμφωνίες. Το μοντέλο DICE του Nordhaus και άλλα ολοκληρωμένα μοντέλα – βασικές υποθέσεις και αποτελέσματα, περιορισμοί και κριτική. Βασικά οικονομικά μέσα: Φόρος άνθρακα και ανώτατο όριο και εμπόριο.
  • Απόκριση του κοινού στην κλιματική αλλαγή και την πολιτική για την κλιματική αλλαγή. Το κόστος μείωσης και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής πολιτικής και των πολιτικών τεχνολογίας. Ανάλυση κόστους-οφέλους. Σύγκριση με κανονισμό. Το σκιερό κόστος του άνθρακα. Αντιμετώπιση της αβεβαιότητας. Τύποι αβεβαιότητας, τα οικονομικά των καταστροφών, οι παχιές ουρές και το θλιβερό θεώρημα.
  • Οι μακροοικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αθροιστική επίδραση στο ΑΕΠ, την απασχόληση και την κατανάλωση. Παρακολούθηση χρηματοδότησης για το κλίμα. Υποχρεώσεις αναφοράς αερίων θερμοκηπίου. Σημαντικές ρυπογόνες βιομηχανίες.
  • Επιχειρήσεις και κλιματική αλλαγή. Κλιματικά ουδέτερα και μηδενικά επιχειρηματικά μοντέλα. Επιχειρηματικές στρατηγικές για την κλιματική αλλαγή. Υποχρεώσεις αναφοράς και γνωστοποίηση. Η κλιματική αλλαγή και τα όρια ανάπτυξης. Εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης και ανάπτυξης. Τεχνολογία, παραγωγή και κατανάλωση.

Διδακτικές Δραστηριότητες

Οργάνωση Διδασκαλίας

Αξιολόγηση

Χρήση ΤΠΕ

Ώρες διδασκαλίας: 3

Μoνάδες ECTS: 6

Διδακτικές μονάδες: 6

Συντελεστής Βαρύτητας: 

Τύπος: Υποβάθρου, Επιστημονικής Περιοχής, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων

Γλώσσα: Ελληνική

Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο

Γενικές Ικανότητες: Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Ομαδική εργασία, Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Προτεινόμενα Συγγράμματα: 

-Προτεινόμενη Βιβλιογραφία :

 

Bradford, T, 2021. Οικονομικά της ενέργειας και ενεργειακό σύστημα. Εκδόσεις Παπαζήση.

Tol, R. 2019. Climate Economics: Economic Analysis of Climate, Climate Change and Climate Policy. Edward Elgar Publishing; 2nd edition.

 

 

Επιπλέον Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:

Bhattacharyya, Subhes C. (2011) Energy Economics: Concepts, Issues, Markets and Governance. Springer.

Evans, Joanne and Lester Hunt,(2009),  International Handbook on the Economics of Energy. Edward Elgar

Stevens P (2000) An introduction to energy economics. In: Stevens P (ed) The economics of energy, vol 1. Edward Elgar, Cheltenham

Pascual,C and Elkind J., Energy Security: Economics, Politics , strategies and Implications, (2010) (κεφ.9ο)

Kounetas, K.,(2018).“Energy consumption and CO2 emissions convergence in European Union member countries.A tonneau des Danaides?”Energy Economics, 69, pp.111–127

Kounetas K., and Tsekouras K., (2008), “The Energy Efficiency Paradox Revisited through a Partial Observability Approach”, Energy Economics, Vol.30, 2517-2536.

The Stern Review

IPCC – Assessment Report 6 (AR6) various parts.

Economides, G., Papandreou, A., Sartzetakis, E. and Xepapadeas, A. 2018. The Economics of Climate Change. Bank of Greece.

Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής. 2011. Οι Περιβαλλοντικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής Στην Ελλαδα. Τραπεζα της Ελλάδος.

Fitzroy R., Papyrakis, E., 2016. An Introduction to climate change economics and policy. Routledge publication; 2nd Edition

 

 

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:

https://www.jstor.org/journal/energyj

https://www.journals.elsevier.com/energy-policy/

https://www.journals.elsevier.com/energy-economics/

 

Προπτυχιακά

Τελευταία νέα & ανακοινώσεις

Πρόσκληση στην Ημέρα Ανοικτής Συζήτησης του ΠΜΣ

18/06/2024|

Σας προσκαλούμε στην Ημέρα Ανοικτής Συζήτησης που θα γίνει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών για να συζητήσουμε με διδάσκοντες, μεταπτυχιακούς και αποφοίτους του ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων» για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην περιοχή των  οικονομικών.

Στοιχεία της εκδήλωσης:

Ημερομηνία: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024
Ώρα: 12:00
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο […]

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιλογής φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2024-2025

03/04/2024|

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 σαράντα (40) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Το Π.Μ.Σ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στην […]

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2024-25

02/04/2024|

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 σαράντα (40) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Το Π.Μ.Σ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στην […]

Δημοσίευση ΦΕΚ Εσωτερικού Κανονισμού ΠΜΣ (1342/26.02.2024 τ. Β’)

11/03/2024|

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει δημοσιευτεί το νέο ΦΕΚ του Εσωτερικού Κανονισμού του Π.Μ.Σ (ΦΕΚ 1342/26.02.2024 τεύχος Β’).

Το νέο ΦΕΚ του Εσωτερικού Κανονισμού μπορεί να βρεθεί εδώ.