Διπλωματική Εργασία

Master Thesis / Dissertation

Κωδικός Μαθήματος

ΕΦΟ-39

Εξάμηνο: 2ο

Έτος Σπουδών: 1ο έτος

Κατηγορία: Υποχρεωτικό

Προς Φοιτητές Erasmus: Όχι

Μαθησιακά Αποτελέσματα

Η Διπλωματική Εργασία αποτελεί μια αυτοτελή ερευνητική δραστηριότητα για την σύνθεση ενός τρόπου ανάλυσης και την εφαρμογή αυτού σε ένα σύγχρονο πρόβλημα το οποίο ανήκει σε συγκεκριμένη επιστημονική περιοχή. Το πρόβλημα όπως και η ακολουθούμενη προσέγγιση στηρίζεται στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και έρευνα.

Η Διπλωματική Εργασία έχει ερευνητικό, μελετητικό, αναπτυξιακό ή εφαρμοσμένο ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή ατομικά και σε στενή συνεργασία με το επιβλέποντα μέλος ΔΕΠ ή διδάσκοντα στο ΠΜΣ.

Υπό  την καθοδήγηση του επιβλέποντος μέλους ΔΕΠ δίνεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία στη διαδικασία της ολοκληρωμένης μελέτης και διερεύνησης εις βάθος ενός σύγχρονου εμπειρικού ερευνητικού ερωτήματος σε συγκεκριμένη περιοχή της οικονομικής επιστήμης. Ο στόχος είναι, κατά την εκπόνηση της διπλωματικής τους εργασίας, οι φοιτητές να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής και συνδυαστικής σκέψης, οργάνωσης και ανάλυσης, εφαρμογής της θεωρίας ακολουθώντας την επιστημονική μέθοδο.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα της διπλωματικής εργασίας επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα: γνώσης, δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Έτσι, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διπλωματικής εργασίας, ο φοιτητής θα είναι σε θέση:

  • Να αποκτήσει μία εποπτεία των σύγχρονων ερευνητικών ερωτημάτων σε μία συγκεκριμένη περιοχή της οικονομικής επιστήμης.
  • Να διατυπώνει και να τυποποιεί ένα ερευνητικό ερώτημα με τρόπο που αυτό να μπορεί να αναλυθεί και να αντιμετωπιστεί με την επιστημονική μέθοδο
  • Να ορίζει τα όρια του ερευνητικού ερωτήματος που πρέπει να μελετηθεί και να διακρίνει ποια ζητήματα βρίσκονται εντός των ορίων αυτών και ποια όχι.
  • Να εφαρμόζει θεωρητικές γνώσεις των οικονομικών σε πρακτικά ζητήματα.
  • Να εξοικειωθεί με τη βιβλιογραφία της υπό μελέτης επιστημονικής περιοχής και να την αναλύει και να την αξιολογεί κριτικά αναφορικά με την σχέση αυτής με το υπό εξέταση θέμα.
  • Να καταστρώνει ένα πλήρες ερευνητικό σχέδιο, να αναπτύσσει την κατάλληλη μεθοδολογία μελέτης του ερευνητικού ερωτήματος και να τα υλοποιεί τα σχέδια αυτά αξιολογώντας την πορεία τους.
  • Να ερμηνεύει τα αποτελέσματα της ανάλυσης στα πλαίσια της βιβλιογραφίας
  • Να συντάσσει επιστημονικές αναφορές για να επικοινωνεί με σαφήνεια τα ευρήματα της έρευνας.
  • Να συλλέγει τα κατάλληλα δεδομένα και να αξιολογεί την αξία αυτών για το ερευνητικό πρόβλημα που μελετάται
  • Να προεπεργάζεται και να επεξεργάζεται τα δεδομένα με τον κατάλληλο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να αναλυθούν με τρόπο που απαιτεί το ερευνητικό σχέδιο και η μεθοδολογία που έχει επιλεγεί.
  • Να αξιολογεί την προσέγγιση που  ακολουθείται.
  • Να συζητάει τα αποτελέσματα της ανάλυσης και μελέτης και να τα συζητά και να τα τοποθετεί στο πλαίσιο της σύγχρονης βιβλιογραφίας.
  • Να αποκτήσει εμπειρία σχετικά με τον ρόλο των σύγχρονων υπολογιστικών μεθόδων στα ζητήματα ανάλυσης δεδομένων στην περιοχή της εφαρμοσμένης οικονομικής.

Περιεχόμενα μαθήματος

Η διπλωματική εργασία έχει ως απώτερο στόχο να δώσει στον φοιτητή τη δυνατότητα να εφαρμόσει τις γνώσεις που απέκτησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του σε πραγματικά ζητήματα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της οικονομικής επιστήμης.

Αν και οι διπλωματικές εργασίες μπορεί να είναι βιβλιογραφικές, αναπτυξιακές ή εφαρμοσμένες η έμφαση του ΠΜΣ είναι στην παροχή διπλωματικών εργασιών που απαιτούν την ανάλυση δεδομένων με συγκεκριμένα εργαλεία, με στόχο τη μελέτη οικονομικών εννοιών, αρχών και θεωριών και πως αυτά εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

Η εκπόνηση των διπλωματικών εργασιών περιλαμβάνει τη διενέργεια συγκεκριμένων βημάτων ώστε να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα μελέτης. Τα βήματα αυτά είναι τα εξής, και τα οποία αποτυπώνονται στο κείμενο της διπλωματικής εργασίας:

  • Εισαγωγή και κίνητρο έρευνας: όπου παρουσιάζονται το επιστημονικό πεδίο, τίθονται ρητά οι στόχοι της μελέτης και συνδέονται με το ερευνητικό ερώτημα δίνοντας και το ευρύτερο ερευνητικό πλαίσιο στο οποίο η έρευνα κινείται.
  • Βιβλιογραφική ανασκόπηση: όπου συντελείται η σύνδεση του ερευνητικού ερωτήματος με το υπάρχον θεωρητικό πλαίσιο, μελετάται η κάλυψη του θεωρητικού και εφαρμοσμένου πεδίου από τη βιβλιογραφία. Ειδικότερα, μελετώνται συστηματικά και διεξοδικά υπάρχουσες προσεγγίσεις, αποτελέσματα και περιορισμοί στην μελέτη του υπό εξέταση ερωτήματος ώστε να γίνει σαφής και η καινοτομία που εισαγάγει η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία.
  • Περιγραφή των δεδομένων που θα χρησιμοποιηθούν και της μεθοδολογίας: όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα δεδομένα που θα χρησιμοποιηθούν, δείχνεται ότι τα δεδομένα είναι αυτά είναι ικανά να απαντήσουν στο ερώτημα και αναφέρεται η μεθοδολογία και η επάρκειά της για την εξαγωγή των κατάλληλων αποτελεσμάτων που μπορούν να αποτε λέσουν ένδειξη για την απάντηση του ερευνητικού ερωτήματος. Η διατύπωση πρέπει να γίνεται με τρόπο ώστε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να μπορούν να επαληθευτούν.
  • Ερμηνεία των αποτελεσμάτων: όπου τα παρουσιάζονται το επίπεδο ανάλυσης των εμπειρικών αποτελεσμάτων, η σύνδεση αυτών με τα ερευνητικά ερωτήματα και την σύγχρονη θεωρητική και εφαρμοσμένη βιβλιογραφία.
  • Τελικά συμπεράσματα: όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα τα οποία χρησιμοποιούνται για την διατύπωση μιας απάντησης του ερευνητικού ερωτήματος η οποία τοποθετείται και συζητείται στα πλαίσια της υπάρχουσας θεωρίας. Ειδικότερα, συνδέονται τα κεντρικά συμπεράσματα με τα εμπειρικά συμπεράσματα από την ανάλυση των δεδομένων και με τις προεκτάσεις που αυτά μπορούν να έχουν με άλλα ερευνητικά ερωτήματα και γίνεται αναφορά στην χρησιμότητα της έρευνας για την ανάλυση και μελέτη μελλοντικών ερωτημάτων.
  • Παραρτήματα: όπου μπορούν να παρουσιαστούν εργαλεία που έχουν χρησιμοποιηθεί, οδηγίες για τη χρήση τους και οι όποιες επεξηγήσεις για τις μεθόδους που έχουν εφαρμοστεί.

Διδακτικές Δραστηριότητες

Οργάνωση Διδασκαλίας

Αξιολόγηση

Η αξιολόγηση της διπλωματικής εργασίας γίνεται από την τριμελή εξεταστική επιτροπή, η οποία αποτελείται από μέλη ΔΕΠ και ερευνητές με συναφές ερευνητικό αντικείμενο. Σε κάθε διπλωματική εργασία ανατίθεται τριμελής εξεταστική επιτροπή κατά την έναρξή της.

Ο φοιτητής αφού ολοκληρώσει την εκπόνηση, συγγράφει το κείμενο της διπλωματικής εργασίας που κατατίθεται στην τριμελή επιτροπή προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση της διπλωματικής εργασίας και τον σχολιασμού επί του κειμένου. Το ΠΜΣ συστήνει στους φοιτητές να ακολουθήσουν συγκεκριμένο πρότυπο συγγραφής και παρουσίασης, παρέχοντας τα σχετικά πρότυπα σε μορφή Lateχ, MS Word και OpenOffice (βλ. https://eclass.upatras.gr/courses/ECON1453/  ενότητα «Πρότυπα συγγραφής και παρουσίασης διπλωματικών εργασιών»)

Ο φοιτητής παρουσιάζει την διπλωματική εργασία ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής σε ημερομηνία που αποφασίζεται εκ των προτέρων. Η παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας γίνεται δημόσια και η ημερομηνία παρουσίασης ανακοινώνεται σε δημόσιους ηλεκτρονικούς χώρους.

Μετά την παρουσίαση η τριμελής επιτροπή συνεδριάζει προκειμένου να καθορίσει τον βαθμό της διπλωματικής εργασίας. Κάθε μέλος της επιτροπής αποφασίζει ανεξάρτητα τον βαθμό του και ο τελικός βαθμός της διπλωματικής υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των βαθμών που πρότειναν τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Για την βαθμολόγηση των διπλωματικών εργασιών από τα μέλη της επιτροπής λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια που έχουν ανακοινωθεί στον ιστότοπο του ΠΜΣ και μπορούν να βρεθούν εάν ακολουθηθεί ο σύνδεσμος: http://postgrad.econ.upatras.gr/el/msc/theses (βλ. ενότητα «Κριτήρια αξιολόγησης διπλωματικών εργασιών» ) και https://eclass.upatras.gr/courses/ECON1453/ .

Χρήση ΤΠΕ

  • Χρήση ιστότοπου και eclass για την ανακοίνωση των διαθέσιμων θεμάτων διπλωματικής εργασίας.
  • Χρήση βάσεων δεδομένων για την εξαγωγή και συλλογή των δεδομένων
  • Χρήση υπηρεσιών βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Πατρών για την προσκόμιση άρθρων της βιβλιογραφίας
  • Χρήση εξειδικευμένου λογισμικού για την κατάλληλη ανάλυση των δεδομένων.
  • Χρήση λογισμικού τηλεδιάσκεψης (Skype, Zoom, MS Teams, Messenger κλπ) για συναντήσεις με τον επιβλέποντα καθηγητή.

Ώρες διδασκαλίας: 30

Μoνάδες ECTS: 18

Διδακτικές μονάδες: 

Συντελεστής Βαρύτητας: 

Τύπος: Επιστημονικής Περιοχής, Ανάπτυξης Δεξιοτήτων

Γλώσσα: Ελληνική

Τρόπος Παράδοσης: Πρόσωπο με πρόσωπο

Γενικές Ικανότητες: Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών, με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης

Βενέτης Ιωάννης - Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Οικονομετρία

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962582

Ώρες γραφείου: Τετάρτη 10:00 - 12:00 Πέμπτη 10:00 - 11:00

Giannakopoulos Nicholas

Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Μικροοικονομική

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962599

Ώρες γραφείου: Τρίτη 12:00-14:00 Παρασκευή 13:00-14:00

Επίκουρος Καθηγητής
Γούλας Ελευθέριος - Επίκουρος Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Οικονομική Ανάλυση

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962597

Ώρες γραφείου: Τετάρτη 12.00 - 14.00 Πέμπτη 13.00 - 14.00

Αναπληρωτής Καθηγητής
Κουνετάς Κωνσταντίνος - Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Εφαρμοσμένη Βιομηχανική Οργάνωση

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962598

Ώρες γραφείου: Ώρες Γραφείου Προπτυχιακών Φοιτητών Τρίτη 11.00-13.00 και Τετάρτη 09:00-10:00 Ώρες Γραφείου Μεταπτυχιακών Φοιτητών Τετάρτη 10.00-12.00

Αναπληρωτής Καθηγητής
Τζαγκαράκης Μανώλης - Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Συστήματα Διαχείρισης Πληροφορίας

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962588

Ώρες γραφείου: Δευτέρα 10:00 - 12:00 Παρασκευή 11:00-12:00

Αναπληρωτής Καθηγητής
Τζελέπης Δημήτριος - Αναπληρωτής Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Οικονομική των Επιχειρήσεων και Λογιστική

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962583

Ώρες γραφείου: (Σε εκπαιδευτική άδεια, ακαδ. έτος 2022/23)

Επίκουρος Καθηγητής
Φίλης Γεώργιος - Επίκουρος Καθηγητής

Γνωστικό Αντικείμενο: Διεθνής Οικονομική

Οργανική Μονάδα / Εργαστήριο:

Τηλέφωνο: +30 2610 962587

Ώρες γραφείου: Πέμπτη 13:00 - 15:00 Παρασκευή 09:00 - 10:00

Προτεινόμενα Συγγράμματα: 

  • Η βιβλιογραφία καθορίζεται από το επιβλέπον μέλος ΔΕΠ και πάντα βάσει του θέματος της διπλωματικής εργασίας.

Προπτυχιακά

Τελευταία νέα & ανακοινώσεις

4/9/2024: Πρόσκληση στην Ημέρα Ανοικτής Συζήτησης του ΠΜΣ

29/08/2024|

Σας προσκαλούμε στην Ημέρα Ανοικτής Συζήτησης που θα γίνει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών για να συζητήσουμε με διδάσκοντες, μεταπτυχιακούς και αποφοίτους του ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων» για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην περιοχή των  οικονομικών.

Στοιχεία της εκδήλωσης:

Ημερομηνία: Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2024
Ώρα: 14:00
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο […]

Πρόσκληση στην Ημέρα Ανοικτής Συζήτησης του ΠΜΣ

18/06/2024|

Σας προσκαλούμε στην Ημέρα Ανοικτής Συζήτησης που θα γίνει στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών για να συζητήσουμε με διδάσκοντες, μεταπτυχιακούς και αποφοίτους του ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων» για τις μεταπτυχιακές σπουδές στην περιοχή των  οικονομικών.

Στοιχεία της εκδήλωσης:

Ημερομηνία: Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024
Ώρα: 12:00
Τοποθεσία: Αμφιθέατρο […]

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιλογής φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2024-2025

03/04/2024|

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 σαράντα (40) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Το Π.Μ.Σ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στην […]

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιλογής μεταπτυχιακών φοιτητών ακαδημαϊκού έτους 2024-25

02/04/2024|

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εφαρμοσμένη Οικονομική και Ανάλυση Δεδομένων» του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών, προκηρύσσει για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 σαράντα (40) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών. Το Π.Μ.Σ οδηγεί στην απονομή Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ) στην […]